Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pieczona w żurawinie
Już dawno chciałam spróbować zrobić kurczaka w żurawinie,frytkownica Tefal ActiFry zmobilizowała mnie no i jest.Pyszny,słodko-słono-kwaśny kurczak w żurawinie.Jeszcze ciepły,ma ktoś ochotę?:) Umyte,obsuszone i pokrojone na mniejsze kawałki filety z kurczaka wlożyć do miski,posolić i posypać pieprzem.W drugiej,mniejszej miseczce połączyć ze sobą sos żurawinowy,sos Vinaigrette,ocet balsamiczny,olej,przeciśnięty przez praskę imbir(z którego wykorzystujemy tylko powstaly sok) oraz pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek.Wszystkie skladniki mieszamy ze sobą(można zmiksować jeszcze blenderem.Powstały sos wlewamy do kawałków kurczaka,mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie układamy filety na patelni ActiFry i włączamy czas pieczenia na8 do 10 min.Doskonały z frytkami i rukolą.
evita0007
Netka
Luśka
Netka
Zachęcam do wypróbowania :)