SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim Więcej zdjęć (5)

Pyszna aromatyczna pierś w ziołach otulona ciastem francuskim,doskonale prezentuje się na talerzu i tak samo smakuje.

Składniki:

Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 10 dag sera żółtego np radamer
  • 1 cebula
  • zioła włoskie do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim
Pierś z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym,kroję wzdłuż na dwie części nacieram dwoma łyżkami oliwy z każdej strony,posypuję równomiernie ziołami włoskimi i przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem.Tak zamarynowane mięso wkładam do lodówki na dwie godziny.Po tym czasie rozgrzewam patelnię z resztą oleju i obsmażam mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu,potem ogień zmniejszam i wrzucam, pokrojoną w kosteczkę cebulkę i trzymam na ogniu aż się zeszkli.odstawiam do lekkiego wystudzenia. Ciasto francuskie dzielę na dwie częsci i na każdej kroję paski w poprzek ciasta.Piekarnik rozgrzewam do 210*c.Na każdym cieście układam po sztuce mięsa razem z cebulką dodaję pokrojony w cienkie paseczki lub starty żółty ser i zawijam w ciasto tak jak warkocz.Całość smaruję rozkłóconym jajkiem posypuję równomiernie sezamem i wkładam do nagrzanego piekarnika zmniejszam temp do 200*c i piekę około 25 minut aż ładnie się zarumieni.Podaję pokrojone w grube plastry z ziemniakami gotowanymi i bukietem surówek. Smacznego!
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim
pierś marynujemy w ziolach do dwóch godzin w lodówce
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim
nastepnie obsmażamy z cebulką na oliwie z każdej strony
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim
układamy na cieście francuskim dodajemy ser do potrawy
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim
zaplatamy z ciasta warkocz smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem