Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Danie proste, szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Gdy brakuje mi czasu, to lubię przygotować właśnie taki obiad.

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

Etap 1

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym).

Etap 2

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym
Pokrojone mięso chrzan i przyprawy dodane do cebuli z czosnkiem.

Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem. Dodać też tarty chrzan, kurkumę, trochę soli i pieprzu (użyłam kolorowego świeżo zmielonego). Smażyć dalej często mieszając, aż mięso się zetnie.

Etap 3

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym
Śmietana kremówka wymieszana z wodą i mąką.

Śmietanę dokładnie roztrzepać z mąką i szklanką zimnej wody.

Etap 4

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym
Serek mascarpone dodany do podsmażonego mięsa.

Do podsmażonego mięsa dodać mascarpone, wymieszać.

Etap 5

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

Całość zagęścić przygotowaną śmietanową zawiesiną. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Podawać np. z ryżem.

Tagi:

kurczak mięsa