Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w sosie marchewkowym
Na początku ugotować marchewkę w całości i odstawić do wystygnięcia.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojone na kawałki mięso. Dodać pokrojone na plasterki pory i chwilę smażyć razem. Dolać wino i gotować bez przykrycia do wyparowania alkoholu. Następnie dodać 2 szklanki osolonej wody. Wcześniej ugotowaną marchewkę zmiksować na puree. Dodać do mięsa i gotować do miękkości.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojone na kawałki mięso. Dodać pokrojone na plasterki pory i chwilę smażyć razem. Dolać wino i gotować bez przykrycia do wyparowania alkoholu. Następnie dodać 2 szklanki osolonej wody. Wcześniej ugotowaną marchewkę zmiksować na puree. Dodać do mięsa i gotować do miękkości.
Babciagramolka
Podsmażonego kurczaka i por zalewasz szklanką wina - jakiego ? ( wytrawne , pół wytrawne , słodkie , pół słodkie , deserowe , wermut czy inne bo to bardzo ważne ) i dusisz do odparowania . W tym czasie kurczak będzie już miękki - po co gotować do miękkości po dodaniu zmiksowanej marchewki ?
W składnikach jest szklanka oleju - i na tej ilości smażysz kurczaka i pory ? I to wszystko zostaje w sosie ? Chyba nie bardzo sobie wyobrażasz co to będzie za ..sos ,, z 1 szklanką oleju ( warto by też zaznaczyć jakiego bo raczej chyba nie rzepakowy ?
I ostatnie pytanie - nie używasz żadnych przypraw po za szczyptą soli ?
Bardzo dziwny ten przepis zupełnie nie spójny .
domcian122
Babciagramolka
Oj aż mnie korci żeby odżałować kilka złotych i zrobić wg tego przepisu a potem nie wiem - dochodzić zwrotu kosztów czy co ?Piersi kurczaka uduszone w wytrawnym winie, ze szklanką oleju , 2 szklankami wody , wyjałowioną marchewką bez przypraw - super smak musi być .
Radziła bym jednak pomyśleć i zmienić ten przepis , tak jak każdy który sie dostaje - trzeba sprawdzić czy ktoś nie wypisuje niestworzonych rzeczy.