kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pierś z kurczaka w sosie z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na danie obiadowe. Duże kawałki mięsa zatopione w pysznym sosie z dodatkiem marchewki. Polecam na obiad.

Pierś z kurczaka w sosie z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie z marchewką

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże marchewki
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zupy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie z marchewką
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy. Mięso przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, wlewamy gorącą wodę i gotujemy
( zbieramy szumowiny ).
W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z mięsem.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
Pierś z kurczaka w sosie z marchewką
Pokrojone mięso wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy.
Pierś z kurczaka w sosie z marchewką
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Pierś z kurczaka w sosie z marchewką
Umytą i osuszoną z wodyobraną marchew, kroimy w kostkę.