Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Pierś z kurczaka z serem gorgonzola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi kurczaka opłukać, wysuszyć, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

Pierś z kurczaka z serem gorgonzola

Składniki:

Pierś z kurczaka z serem gorgonzola

 

  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 300 g sera gorgonzola (lub inny miękki ser z niebieską pleśnią)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 por lub cebula
  • 3 łyżki brandy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z serem gorgonzola
Piersi kurczaka opłukać, wysuszyć, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać pokrojonego w talarki pora. Gdy się odrobinę zeszkli dodać na patelnię masło i brandy. Odparować alkohol, po czym dodać pokrojony w grubą kostkę ser gorgonzola i śmietankę. Sos podgrzewać na małym ogniu aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Posolić (ostrożnie), popieprzyć i podawać.