Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z serem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowana na parze pierś z kurczaka pod serowo-bazyliową pierzynką.

Pierś z kurczaka z serem i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z serem i bazylią

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 50 g żółtego sera
  • 1/3 pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki przyprawy grill pikantny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z serem i bazylią
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, aby otrzymać 4 duże płaty. Umieścić je w garnku do gotowania na parze. Listki bazylii posiekać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do bazylii. Dodać do niej też przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę grillową i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Mieszankę serową rozłożyć na kawałkach mięsa w garnku. Garnek przykryć. Gotować na parze ok. 20 minut.
Pierś z kurczaka z serem i bazylią
Mięso przekrojone wzdłuż na cztery duże płaty.
Pierś z kurczaka z serem i bazylią
Starty ser dodany razem z czosnkiem i przyprawą do posiekanej bazylii.
Pierś z kurczaka z serem i bazylią
Kawałki mięsa ułożone w garnku do gotowania na parze.
Pierś z kurczaka z serem i bazylią
Mieszanka serowo bazyliowa rozłożona na kawałkach mięsa.