Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na soczystego kurczaka

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą

 

  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 piersi z kurczaka
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 starta na grubych oczkach kulka mozarelli
  • opakowanie oliwek

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Kurczaka umyć i pokroić. Grube kawałki piersi najlepiej przepołowić żeby lepiej się zgrillowały. Mieszamy paprykę, rozmaryn, chili wraz z oliwą z oliwek (nie dodajemy soli!) i nacierani nimi kurczaka. Wrzucamy kurczaka na grill i smażymy. Smażymy kurczaka z każdej strony jednak nie musimy się martwić czy w środku jest on dokładnie wysmażony gdyż później będziemy zapiekać go w piecu. W tym czasie przygotowujemy sos z 1 łyżką tymianku oraz mozarellą. Kurczaka ściągamy z grilla i wkładamy go do naczynia żaroodpornego i zalewamy go przygotowanym uprzednio sosem, tak aby sos pokrył dokładnie kurczaka. Wierzch posypujemy połówkami oliwek oraz posypujemy 2 łyżkami pozostawionego wcześniej tymianku. Całość wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Podawać może np. z makaronem penne. Bon appetit!
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Oliwe mieszamy z papryką chili oraz rozmarynem
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Natartego glazurą kurczaka smażymy na grillu
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Sos pomidorowy mieszamy zmozarella i przyprawami
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Gotowy kurczak pachnie ziołami i jest bardzo dolikatny w smaku