madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna potrawa z dodatkiem leśnych grzybów, można je zastąpić pieczarkami a oscypka innym serem ale to już nie ten smak i aromat.

Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki margaryny i olej. Smażymy mięso z obu stron aż nabierze ładnej rumianej barwy, po czym przekładamy je do żaroodponego naczynia. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je na pozostałym ze smażenia mięsa tluszczu także przyprawiamy solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy mleko. W rondelku rozpuszczamy pozostałą margarynę i dodajemy makę, podsmażamy. Zasmażkę rozprowadzamy zagotowanym mlekiem cały czas mieszając. . Przyprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia i dodajemy starty na tarce ser, mieszamy. ( 2 łyżki sera zostawiamy)Do sosu dodajemy całą zawartość patelni czyli grzyby razem z tłuszczem. Gotowy sos układamy na podsmażonym mięsie a na wierzchu posypujemy pozostawionym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ugotowanym ryżem
Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Pokrojone i przyprawione mięso podsmażamy
Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Oczyszczone grzyby także podsmażamy na tłuszczu
Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Przygotowujemy sos beszamelowy i przyprawiamy
Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Na mięso wlewamy sos i posypujemy startym serem