Sposób przygotowania:
Pierś zapiekana na szpinaku
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Pierś umyć,osuszyć ,okroić z kawałków tłuszczu ,błonek i chrząstek.Pokroić w kostkę posolić,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć paprykami.Mięso podsmażyć na maśle i oliwie . Cebulę obrać i posiekać dodać do mięsa i smażyć aż się zeszkli-zdjąć z ognia. Szpinak dokładnie wypłukać w lekko osolonej wodzie i osączyć. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć aż się skurczy.Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem,gałką muszkatołową, śmietaną i startym serem. Mieszać aż ser się rozpuści. Na wysmarowane tłuszczem dno średniej wielkości naczynia do zapiekania wyłożyć szpinak.Potem usmażone mięso z cebulą.Na wierzch posypać wymieszanym startym serem z tartą bułką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut,potem przełączyć na grill i piec przez ok. 5 minut do zrumienienia się wierzchu .
bajtek