kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pierść z kurczaka w pistacjach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne , soczyste piersi z kurczaka z chrupiącymi pistacjami.

Pierść z kurczaka w pistacjach.

Składniki:

Pierść z kurczaka w pistacjach.

 

  • 4 piersi z kurczaka odcięte razem z kostka od mostka
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • uwałkowane pistacje, ok 10 dag, nie za drobno.
  • maślanka
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Pierść z kurczaka w pistacjach.
Piersi posolić, namoczyć dokładnie w maślance na około 2 h. A najlepiej na noc. Na oliwie podduszamy piersi, na dość ostrym ogniu z dwóch stron. Po tym czasie redukujemy ogień i podduszamy w sosie własnym, ewentualnie podlewając 2-3 łyżkami białego wina. Dusimy około 30 min pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym sosem, smarujemy gorące piersi majonezem i posypujemy pistacjami. Dopiekamy 15 min na górnym grillu.