Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Piersi indyka duszone z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawierające dużo białka, dużo beta-karotenu i likopenu

Piersi indyka duszone z pomidorami

Składniki:

Piersi indyka duszone z pomidorami

 

  • 4 porcje piersi indyka (4x 100 g)
  • 3 duże mięsiste pokrojone w grube plastry pomidory bez skóry (600 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 2 ząbki pokrojonego w ósemki czosnku
  • Szczypta suszonego oregano
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Piersi indyka duszone z pomidorami

Umyte i osuszone piersi indyka, pokrój w paski, lekko posól, posyp pieprzem i szczyptą oregano. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj paski indyka, po 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody i duś, często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj pomidory i duś jeszcze 5-10 minut.


181 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.