Beata86

Beata86

Kucharz
[Przepisów: 11]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Piersi kaczki w sosie z czerwonego wina i żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka jest przepysznym daniem kuchni polskiej pasującym nie tylko na świąteczne danie ale i na codzienny, rodzinny obiad.

Piersi kaczki w sosie z czerwonego wina i żurawiny

Składniki:

Piersi kaczki w sosie z czerwonego wina i żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki w sosie z czerwonego wina i żurawiny
-Piersi kaczki natnij po skosie po stronie skóry. -Natrzyj piersi kaczki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. -Piersi kaczki wstaw do lodówki na 1 godziny. -Podsmaż piersi kaczki na patelni skórą do dołu,skórka powinna się zarumienić a -tłuszcz wytopić. -Podsmażone piersi kaczki należy przełożyć do naczynia żaroodpornego układając -kaczkę skórą do góry. -Na patelnię na której smażyła się kaczka wlej wino i wsyp żurawinę, gotuj 3 minuty mieszając od czasu do czasu. -Wlej sos z czerwonego wina i żurawiny do kaczki. -Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni. -Wymieszaj miód z cytryną i pod koniec pieczenia posmaruj tym kaczkę.

Tagi:

kaczka