ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Piersi kurczaka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.

Piersi kurczaka w sosie koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi kurczaka w sosie koperkowym

 

  • piersi kurczaka 1 podwójna duża,
  • mąka pszenna 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 8 łyżek,
  • jarzynka 2 łyżki,
  • koperek świeży 2 pęczki,
  • wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa,
  • pieprz mielony,
  • mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram,
  • woda 1/2 szklanki

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w sosie koperkowym
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć.

Wkładać partiami do gorącego oleju, posypać jarzynką i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz.

Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu.

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać.
Piersi kurczaka w sosie koperkowym
Najlepiej koperek świeży do sosu pasuje.
Piersi kurczaka w sosie koperkowym
Pocięte piersi są szybciej gotowe i jest więcej porcji.
Piersi kurczaka w sosie koperkowym
Sos jest bardzo aromatyczny, smakuje do również do ryżu.