Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i szybki pomysł na piersi z kurczaka

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

 

  • pierś z kurczaka 1-2,
  • sól,
  • pieprz,
  • szynka szwarcwaldzka 4-5 plasterków,
  • tymianek,
  • olej 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Z piersi z kurczaka usuwamy wszelkie błonki, dokładnie je oczyszczamy, następnie płuczemy i osuszamy np. papierowymi ręcznikami. Kolejno piersi solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki piersi owijamy szynką szwarcwaldzką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie wkładamy naczynie żaroodporne i trzymamy je w piekarniku 5 minut. Wyjmujemy naczynie i wlewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy piersi i polewamy 2 łyżkami oleju, układamy kilka gałązek tymianku. Pieczemy około 20-30 minut. Podczas pieczenia można je polać powstałym tłuszczem. Większe piersi należy piec około 30 minut.
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Z piersi z kurczaka usuwamy wszelkie błonki, dokładnie je oczyszczamy.
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Kolejno piersi solimy i pieprzymy z obu stron.
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Po wyjęciu z lodówki piersi owijamy szynką szwarcwaldzką.
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Wkładamy piersi i polewamy 2 łyżkami oleju, układamy kilka gałązek tymianku.