Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

piersi murzynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne ciasto z makiem a do tego budyniowy krem z cytrynowo alkoholową nutą

piersi murzynki

Składniki:

piersi murzynki

 

  • na ciasto:

 

  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 margaryna,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kokosu.

 

  • na krem:

 

  • 1 kostka masła lib margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • sok z 1 cytryny.

 

  • na poncz:

 

  • 1 szklanka wody,
  • 2 kieliszki spirytusu,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru.

 

  • do przyozdobienia:

 

  • duża paczka delicji

Sposób przygotowania:

piersi murzynki
Suche składniki łączymy,
margarynę topimy w rondelku, studzimy,następnie cienkim strumieniem dodajemy do suchych składników, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę makową i delikatnie mieszamy, tak, żeby nie opadły.
Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuty w temperaturze 180 stopni.

krem:

Odlewamy pól szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń, resztę mleka gotujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy budyń, a pod koniec mieszania dodajemy spirytus i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.

poncz:

w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.

placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na cieście równo rozsmarowujemy masę, a na niej układamy nasączone ponczem delicje

Tagi:

ciasto mak