Sposób przygotowania:
piersi murzynki
Suche składniki łączymy,
margarynę topimy w rondelku, studzimy,następnie cienkim strumieniem dodajemy do suchych składników, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę makową i delikatnie mieszamy, tak, żeby nie opadły.
Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuty w temperaturze 180 stopni.
krem:
Odlewamy pól szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń, resztę mleka gotujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy budyń, a pod koniec mieszania dodajemy spirytus i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
poncz:
w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.
placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na cieście równo rozsmarowujemy masę, a na niej układamy nasączone ponczem delicje
margarynę topimy w rondelku, studzimy,następnie cienkim strumieniem dodajemy do suchych składników, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę makową i delikatnie mieszamy, tak, żeby nie opadły.
Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuty w temperaturze 180 stopni.
krem:
Odlewamy pól szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń, resztę mleka gotujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy budyń, a pod koniec mieszania dodajemy spirytus i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
poncz:
w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.
placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na cieście równo rozsmarowujemy masę, a na niej układamy nasączone ponczem delicje