Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka maryn. w soku z cytryn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka maryn. w soku z cytryn

Składniki:

Piersi z kurczaka maryn. w soku z cytryn

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka maryn. w soku z cytryn
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Obłożyć cebulą, papryką i liśćmi laurowymi. Posolić i popieprzyć. Zalać sokiem z cytryny tak aby piersi były nim całkowicie przykryte. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć z marynaty. Osuszyć i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Przełożyć razem z tłuszczem do rondla. Dodać marynatę (wraz z marynowaną cebulą i papryką). Dusić do miękkości mięsa. Piersi wyjąć , przełożyć na półmisek i pokroić na skośne grube plastry. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim mięso.