Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po antylsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka po antylsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po antylsku

 

  • 4 duże piersi z kurczaka,
  • 300 ml soku z grejpfrutów (najlepszy świeżo wyciśnięty),
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po antylsku
Mięso umyć, osuszyć i zalać sokiem greipfrutowym tak aby było całkowicie nim przykryte. Przełożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 12 godzin. Po tym czasie filety wyjąć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Marynatę zachować. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę obsmażyć na nim piersi z obu stron na złocisty kolor. Dodać cebulę czosnek i paprykę. Smażyć razem jeszcze przez 3 min. podlać niewielką ilością marynaty i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Mięso wyjąć pokroić w ukośne plastry i ułożyć na nagrzanym półmisku. Polać sosem.