Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka po burgundzku
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek. Skwarki odłożyć. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostały po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić ok. 6 min. W rondlu ułożyć obsmażone piersi. Obłożyć uduszonymi z cebulą i czosnkiem pieczarkami. Dodać skwarki z boczku. Podlać winem. Dusić do miękkości mięsa. (W miarę potrzeby podlewając rosołem). Doprawić do smaku solą i pieprzem.. Przed podaniem mięso pokroić w grube ukośne plastry. Polać sosem. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i sezonową surówką.
sandra200
Bahus