Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po litewsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko i sezonową surówką.

Piersi z kurczaka po litewsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po litewsku

 

  • 6 piersi z kurczaka
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po litewsku
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Lekko posolić. Obsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Dodać uprzednio namoczone, pozbawione pestek i drobno posiekane śliwki. Podlać odrobiną wody, w której moczyły się śliwki. Dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.