Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piersi z kurczaka zamarynowane w jogurcie naturalnym z przyprawami, a następnie zapieczone z tartym żółtym serem...

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

Składniki:

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

Etap 1

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie
Piersi z kurczaka podzielone na porcje.

Piersi z kurczaka podzielić na cztery porcje.

Etap 2

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.

Listki oregano posiekać i przełożyć razem z listkami tymianku do miski. Dodać do nich posiekany czosnek, płatki papryki, jogurt, trochę soli morskiej i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 3

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie
Kawałki mięsa dokładnie pokryte jogurtową marynatą.

Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wymieszać tak, żeby marynata pokryła je w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Etap 4

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.

Po tym czasie kawałki mięsa w marynacie ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 5

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie.

Etap 6

Piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie

Mięso zapiekać w 200 stopniach przez ok. 35 minut.