beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Piersi z  kurczaka w  okładzie bananowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Piersi z  kurczaka w  okładzie bananowym

Składniki:

Piersi z  kurczaka w  okładzie bananowym

 

  • 4  piersi z  kurczaka,
  • banany,
  • 3  łyżki wiórków kokosowych,
  • 3/4  szklanki śmietany 24%,
  • 1  łyżka curry,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 2  cebule,
  • majeranek,
  • sok z  cytryny

Sposób przygotowania:

Piersi z  kurczaka w  okładzie bananowym
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z  cytryny, przyprawami i  odstawić na ok. godzinę.Obsmażyć na oleju i  pod przykryciem dusić na małym ogniu, od czasu do czasu dodając trochę wody. W międzyczasie podsmażyć cebulkę drobno posiekaną, po czym wrzucić ją do mięsa. Śmietanę wymieszać z  wiórkami kokosowymi i  curry, po czym zalać mięso. Kiedy już będzie miękkie, przełożyć do naczynia żaroodpornego i  obłożyć bananami, pokrojonymi w  plasterki. Następnie zalać sosem powstałym w  trakcie duszenia i  wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Najlepiej podawać z  sypkim ryżem.