Sposób przygotowania:
Pierwsze placki z młodych ziemniaków
Ziemniaki obrałam, umyłam, osączyłam. Cebulę obrałam. Cebulę i ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodałam całe jajko, sól i pieprz do smaku oraz, mieszając, partiami mąkę. Ziemniaki były dość wodniste, więc musiałam dodać stosunkowo sporo mąki, ale i tak placki były mięciutkie i delikatne. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto – po dwie ciasta na jeden placek. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
zbysiowa
edytaha
Oj, tak mi przykro... :(
zbysiowa
Nie Ci nie będzie przykro, przywykłam:))
evita0007
edytaha
Ewuniu, ale przynajmniej pobalangowałaś :) Trzeba czasem troszkę się pobawić :)
evita0007
. . . a jak ;) było super i to najważniejsze hihi ;D
zbysiowa
Masz rację Ewunia, placki nie zajac nie uciekną hahhaaa
Ja zrobiłam zjadłam a raczej skosztowałąm... jednego, a takie pyszny wyszły;/ za to mężuś pojadł jak smok:)