Sposób przygotowania:
Pies ogrodnika, czyli obiad z przymrużeniem oka
Podzielonego na różyczki kalafiora, wkładamy na kwadrans do wody z octem. Po tym czasie go odcedzamy i blanszujemy we wrzątku około 3-4 minut. Z blanszowanego kalafiora odcedzamy. Z papryki odcinamy górną część, pozbywamy się pestek. Paprykę wkładamy do niewielkiego naczynia do zapiekania. Mielone mięso, pokrojoną szalotkę, chili i kuskus dusimy na maśle, możemy lekko podlać wodą, lub bulionem. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem ziołowym. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Farszem mięsnym nadziewamy paprykę, polewamy ją śmietaną. Paprykę podlewamy 1-2 łyżkami wody lub bulionu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 20-30 minut, do momentu, aż śmietana zacznie wrzeć. Ze wcześniej zblanszowanego kalafiora układamy psa - pudelka. Łepek, łapy, przypinamy wykałaczkami, jako oczy wbijamy dwa goździki. Przy psie ustawiamy miskę - upieczoną paprykę, posypujemy ją gomashio. Ozdabiamy sałatą i ulubioną zieleniną.