Sposób przygotowania:
Piętrowiec trzykolorowy
Przygotowujemy biszkopt jasny. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce oleju i wody. Następnie wsypujemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia (rozmiar 25 x 36cm). Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt ciemny przygotowujemy tak samo, tylko na końcu dodajemy jeszcze kakao. Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukry. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę (obydwa rodzaje), suchy mak oraz olej. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowujemy masę. Jajka starannie ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy zimne ubite jajka. Ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao (1-1,5 łyżki), ucieramy. Przełożenie ciasta: ciemny biszkopt- jasna masa- biszkopt makowy-połowa ciemnej masy-biszkopt jasny- połowa masy ciemnej- dekoracja (wg uznania)
marietta