kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

pietrus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

troszkę pracochłonny ale warto poświecić czas na niego

pietrus

Składniki:

pietrus

 

  • placek czarny:
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 150 gram plamy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 mały proszek po pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 gram kakao
  • biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki kartoflanki
  • 2 łyżki mąki
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem
  • 1,5 kostki palmy
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • polewa:
  • 1/2 kostki plamy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

 

  • dodatkowo:
  • czarna porzeczka do przełożenia

 

Sposób przygotowania:

pietrus
placek czarny:
cukier plamę utrzeć z jajkami dodać wszystkie składniki i wymieszać.
piecz ok 30 min w temp 170 stopni;
biszkopt.
białka ubić dodać cukier dalej ubija . dodać żółtka ubić.
dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
piec pol godziny 170 stopni.
masa:
palmę utrzeć z cukrem i cytryna. dodawać po trochu zsiadłego mleka. ucierać.
polewa:
po zagotowaniu wszystkich składnikowy odstawić mieszać i dosypać kakao.

ciasto czarne
porzeczka
masa
biszkopt masa
polewa

Tagi:

biszkopt mak