Sposób przygotowania:
Pijak
Ciasto:
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy mak, wiórki i mączkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy jednolitą masę na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 170 st.C.
Masa:
Mleko należy zagotować. Następnie wsypać budyń z karpatką. Zestawiamy z ognia i mieszamy, najlepiej mikserem. Gdy masa zaczyna gęstnieć wlewamy utarte wcześniej żółtka z cukrem. Oczywiście cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę trzeba dobrze wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy masło i olejek. Miksujemy na jednolitą całość.
Na wystudzone ciasto wylewamy wystudzoną masę. Na masę układamy okrągłe biszkopty, które przed położeniem maczamy w wódce. Całość polewamy polewą (odrębny przepis na polewę).
Smacznego :)
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy mak, wiórki i mączkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy jednolitą masę na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 170 st.C.
Masa:
Mleko należy zagotować. Następnie wsypać budyń z karpatką. Zestawiamy z ognia i mieszamy, najlepiej mikserem. Gdy masa zaczyna gęstnieć wlewamy utarte wcześniej żółtka z cukrem. Oczywiście cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę trzeba dobrze wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy masło i olejek. Miksujemy na jednolitą całość.
Na wystudzone ciasto wylewamy wystudzoną masę. Na masę układamy okrągłe biszkopty, które przed położeniem maczamy w wódce. Całość polewamy polewą (odrębny przepis na polewę).
Smacznego :)