Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pijak na biszkoptach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiąc ciasto na biszkoptach zyskujemy nie tylko inny smak, ale również zyskujemy na czasie. Te małe niepozorne ciasteczka są wspaniałą pomocą.

Pijak na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijak na biszkoptach

 

  • Ciasto:
  • 150 g biszkoptów
  • 7 białek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki maku
  • 10 orzechów włoskich.
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku

 

  • Krem:
  • 2 jasne budynie bez cukru
  • 800 mil mleka
  • cukier puder
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki adwokata
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (świeżej otartej)

 

  • Polewa:
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • płaska łyżka masła
  • łyżeczka mleka

 

  • Poncz:
  • 0,5 szklanki zimnej, gorzkiej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pijak na biszkoptach
Orzechy kroimy bardo drobno lub mielimy w młynku. Mieszamy z wiórkami i makiem. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie dodajemy cukier oraz żółtka delikatnie mieszając. Łączymy ze suchymi składnikami. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i biszkoptami . Pieczemy 180 stopniach około 20 25 min aż się zarumieni.

Zimny obracamy biszkoptami do góry i każdy biszkopcik nasączamy ponczem. Ciasta same w sobie są suche, a jak się jeszcze podpieką to już sucharki, a tym sposobem nadamy im delikatności. Nasączone niech sobie tak poleżą z 20 min i znów ciasto umieszczamy w formie biszkoptami do dołu.

Za pomocą pędzelka smarujemy makową masę adwokatem, zużywamy do tego 1/3 alkoholu.

Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy aż się ładnie spieni i dodajemy skórkę oraz cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i na końcu dodajemy adwokata. Wykładamy krem na biszkopt i odstawiamy do stężenia.

Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki robimy dowolny wzorek na cieście.
Pijak na biszkoptach
Formę wykładamy papierem, układamy szczelnie biszkopty.
Pijak na biszkoptach
Masę makowo kokosową wykładamy na biszkopty i zapiekamy.
Pijak na biszkoptach
Spieczone biszkopty smarujemy kwaśnym ponczem bez cukru.
Pijak na biszkoptach
Z czekolady , masła i mleka robimy polewę którą dekorujemy ciasto.