Sposób przygotowania:
Pijak na biszkoptach
Orzechy kroimy bardo drobno lub mielimy w młynku. Mieszamy z wiórkami i makiem. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie dodajemy cukier oraz żółtka delikatnie mieszając. Łączymy ze suchymi składnikami. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i biszkoptami . Pieczemy 180 stopniach około 20 25 min aż się zarumieni.
Zimny obracamy biszkoptami do góry i każdy biszkopcik nasączamy ponczem. Ciasta same w sobie są suche, a jak się jeszcze podpieką to już sucharki, a tym sposobem nadamy im delikatności. Nasączone niech sobie tak poleżą z 20 min i znów ciasto umieszczamy w formie biszkoptami do dołu.
Za pomocą pędzelka smarujemy makową masę adwokatem, zużywamy do tego 1/3 alkoholu.
Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy aż się ładnie spieni i dodajemy skórkę oraz cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i na końcu dodajemy adwokata. Wykładamy krem na biszkopt i odstawiamy do stężenia.
Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki robimy dowolny wzorek na cieście.
Zimny obracamy biszkoptami do góry i każdy biszkopcik nasączamy ponczem. Ciasta same w sobie są suche, a jak się jeszcze podpieką to już sucharki, a tym sposobem nadamy im delikatności. Nasączone niech sobie tak poleżą z 20 min i znów ciasto umieszczamy w formie biszkoptami do dołu.
Za pomocą pędzelka smarujemy makową masę adwokatem, zużywamy do tego 1/3 alkoholu.
Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy aż się ładnie spieni i dodajemy skórkę oraz cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i na końcu dodajemy adwokata. Wykładamy krem na biszkopt i odstawiamy do stężenia.
Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki robimy dowolny wzorek na cieście.
zbysiowa
Ela Dz
Dzięki Madziu :)
Tak dostałam kilka paczek i próbuję je jakoś przetworzyć, w końcu ile można chrupać same biszkopty? :D