bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pijak

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

jakis czas temu znalazłam w necie u edysi79 :) http://przystole.blox.pl/2008/10/Pijak.html

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • na ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • na masę:
  • 1/2 l mleka
  • 3 żółtka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kostka masła lub margaryny
  • na wierzch:
  • 1 szklanka wódki
  • 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
  • polewa czekoladowa:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • ewentualnie rodzynki lub orzeszki, migdały

Sposób przygotowania:

Pijak
Cytuje autorke przepisu: "Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki o wymiarach ok. 24x30 cm i piec w 170C przez około 30 minut. Ciasto makowo-kokosowe: z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut. Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce. przygotować polewę: Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier zmieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić.Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą udekorować ciasto." Mialam jeszcze zamiar w zastygajacą polewe na kazdy biszkopcik wsadzic rodzynke to wtedy bylyby to "cycki murzynki" ale zapomniałam:)