joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pijak na biszkopcie z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i aromatyczne ciasto : ))

Pijak na biszkopcie z herbatnikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pijak na biszkopcie z herbatnikami

 

  • Krem; 25 - 30 dkg masła
  • pół kostki margaryny Palma
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • Poncz do nasączenia biszkoptu i herbatników; szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek spirytusu
  • sok z mniejszej połowy cytryny
  • kilka kropel zapachu śmietankowego
  • Biszkopt; 5 dużych jaj
  • 1 szklanka. cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (około 125 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • Dodatkowo; ok 4 paczki herbatników
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pijak na biszkopcie z herbatnikami
Krem; Z mleka, jajek i cukru gotujemy budyń. Masło i margarynę ucieramy z cukrem waniliowym. Do masy maślanej po łyżce dodajemy ostudzony budyń i całość miksujemy na gładka masę. Biszkopt; białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na lekko puszystą pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż prawie cały się rozpuści. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i wodę. Całość jeszcze chwilę ubijamy. Mąki mieszamy ze sobą. Do masy z jajek stopniowo dodajemy mąki i dokładnie i energicznie mieszamy (tak aby nie było grudek a masa była jednolita). Blachę (mniej więcej 20/30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 st. C. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy jeszcze na kilka minut w wyłączonym już piekarniku. Poncz; wodę, cukier, spirytus, sok z cytryny i zapach śmietankowy starannie łączymy ze sobą. Biszkopt równomiernie nasączamy ponczem (szczególnie boki ciasta ponieważ może się zdarzyć że będą lekko wyschnięte). Na biszkopt wykładamy krem budyniowy a na kremie układamy nasączone w ponczu herbatki (do nasączania herbatników można użyć mocniejszego ponczu). Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Do krojenia Pijaka używamy ostrego i ogrzanego w kąpieli wodnej noża. Przed podaniem można udekorować owocami. Smacznego :)))
Pijak na biszkopcie z herbatnikami
Ciasto przechowujemy w lodówce. Do krojenia Pijaka używamy ostrego i ogrzanego w kąpieli wodnej noża.