Sposób przygotowania:
Pijak na biszkopcie z herbatnikami
Krem; Z mleka, jajek i cukru gotujemy budyń. Masło i margarynę ucieramy z cukrem waniliowym. Do masy maślanej po łyżce dodajemy ostudzony budyń i całość miksujemy na gładka masę. Biszkopt; białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na lekko puszystą pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż prawie cały się rozpuści. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i wodę. Całość jeszcze chwilę ubijamy. Mąki mieszamy ze sobą. Do masy z jajek stopniowo dodajemy mąki i dokładnie i energicznie mieszamy (tak aby nie było grudek a masa była jednolita). Blachę (mniej więcej 20/30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 st. C. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy jeszcze na kilka minut w wyłączonym już piekarniku. Poncz; wodę, cukier, spirytus, sok z cytryny i zapach śmietankowy starannie łączymy ze sobą. Biszkopt równomiernie nasączamy ponczem (szczególnie boki ciasta ponieważ może się zdarzyć że będą lekko wyschnięte). Na biszkopt wykładamy krem budyniowy a na kremie układamy nasączone w ponczu herbatki (do nasączania herbatników można użyć mocniejszego ponczu). Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Do krojenia Pijaka używamy ostrego i ogrzanego w kąpieli wodnej noża. Przed podaniem można udekorować owocami. Smacznego :)))