paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pijak wg paulina57

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto o delikatnym kokosowo-makowym spodzie i delikatynm kremie

Pijak wg paulina57 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pijak wg paulina57

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mak,
  • 6 sztuk białka,
  • 15 dag wiórka kokosowe,
  • 1 szklanka cukier,
  • olejek rumowy,
  • Krem:
  • 6 żółtek żółtka,
  • 1 szklanka cukier puder,
  • 2 sztuki budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleko,
  • 1 sztuka margaryna,
  • 2 paczki Biszkopty,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pijak wg paulina57
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i dodać olejek rumowy. Mak wymieszać z wiórkami dodać do białek i delikatnie wymieszać całość.Masę wylać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i budyniami na jasną pulchną masę. Mleko zagotować i na chwile zdjąć z ognia wlać masę jajeczną postawić na małym ogniu i cały czas mieszając czekać aż masa się zagęści . Odstawić aby całkowicie ostygła. Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimną masę cały czas ucierając. Krem wyłożyć na upieczony i zimny spód. Na koniec ułożyć biszkopty i całość polać czekoladą. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny aby krem się zwarł.
Pijak wg paulina57
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i dodać olejek rumowy. Mak wymieszać z wiórkami dodać do białek i delikatnie wymieszać całość. Masę wylać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Pijak wg paulina57
Krem wyłożyć na upieczony i zimny spód. Na koniec ułożyć biszkopty i całość polać czekoladą. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny aby krem się zwarł.