Sposób przygotowania:
Ciasto z delicjami, galaretką i kremem
Galaretkę z żelatyną rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odłożyć do stężenia. Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z cukrem i cukrem wanilinowy ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 jednakiej wielkości (21/37 cm) wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Krem: Budyń wanilinowy wymieszać z mąką i 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym, połączyć z proszkiem budyniowym i gotować 2-3 minuty, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Na 1 blat zimnego ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, ułożyć delicje galaretką do dołu, zalać tężejącą galaretką malinową. Następnie wyłożyć pozostały krem ( odłożyć 2 łyżki) i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować odłożonym kremem, posypać startą czekoladą.
marietta