Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z delicjami, galaretką i kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z delicjami i kremem jest wyśmienite. Wymaga trochę czasu i pracy ale dla takiego efektu warto go zrobić.

Ciasto z delicjami, galaretką i kremem

Składniki:

Ciasto z delicjami, galaretką i kremem

 

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 30 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • spirytus
  • Pozostałe składniki:
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 opakowania delicji malinowych
  • 3-4 kostki mlecznej czekolady

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami, galaretką i kremem
Galaretkę z żelatyną rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odłożyć do stężenia. Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z cukrem i cukrem wanilinowy ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 jednakiej wielkości (21/37 cm) wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Krem: Budyń wanilinowy wymieszać z mąką i 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym, połączyć z proszkiem budyniowym i gotować 2-3 minuty, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Na 1 blat zimnego ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, ułożyć delicje galaretką do dołu, zalać tężejącą galaretką malinową. Następnie wyłożyć pozostały krem ( odłożyć 2 łyżki) i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować odłożonym kremem, posypać startą czekoladą.