Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Biszkopt z krówką i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszne ciasto, które osłodzi nawet najbardziej pochmurny dzień. Proste i dosyć szybkie w przygotowaniu.

Biszkopt z krówką i czekoladą

Składniki:

Biszkopt z krówką i czekoladą

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 śmietany 30 %
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Reszta:
  • 300 g masy krówkowej
  • Gorzka czekolada
  • Herbatniki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z krówką i czekoladą
Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.

Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Śmietanę ubić na najwyższych obrotach na puch. Cały czas miksując dodać cukier puder, a następnie powoli wlewać żelatynę.

Biszkopta posmarować masą śmietankową, na niej rozłożyć herbatniki, posmarować masą krówkową, przyłożyć biszkoptem i posmarować masą śmietankową. Na wierzch zetrzeć czekoladę. 



Tagi:

ciasto krem