thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pikantna - delikatna pierś z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierś upieczona w ten sposób jest rewelacyjna, zapewniam:)

Pikantna - delikatna pierś z kurczaka

Składniki:

Pikantna - delikatna pierś z kurczaka

 

  • podwójna pierś z kurczak ze skórą

 

  • opakowanie twarożku naturalnego Twój Smak

 

 

 

 

 

  • 4-5 łyżek sosu słodkiego chili

 

 

  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs Fit Up!

 

  • 1 łyżeczka czubricy zielonej

 

  • 1 łyżeczka nasion kminku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna - delikatna pierś z kurczaka
Na początku powiem, że nie jestem miłośniczką piersi z kurczaka. Bez panierki zjem malutko, jest dla mnie sucha, jałowa, bez smaku. Nie mogłabym być na takiej diecie;) Aczkolwiek nie jest to wcale drogie mięso. Teraz dodam, że w tej wersji to niebo w gębie!!!:)Połączenie delikatnego serka i pikantnej skórki jest rewelacyjne. Do obiadu czy na kanapki. Kurczaka opłukać, osuszyć. Spód natrzeć solą i pieprzem, tak samo pod skórką. Przyprawy wymieszać z oliwą i słodkim sosem chili ( na początek 3 łyżki), rozprowadzić na wierzchu - w tym celu najlepiej użyć wypukłej części łyżki stołowej, do rozprowadzenia dokładnie mieszanki na skórce kurczaka. Wbić kilka wykałaczek, by mieć pewność, że skórka się nie skurczy i serek nie wypłynie. Mojego kurczaka przygotowałam wieczór wcześniej i w tym stanie poleżał pod folią aluminiową przez noc w lodówce i przeszedł aromatem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś umieścić ostrożnie w rękawie foliowym spiąć i włożyć całość do naczynia żaroodpornego. Piec 1 godz. (w tym ostatnie 10 min odkryć, posmarować reszta sosu słodkiego chili i zwiększyć temp. na 210 stopni by zarumienić skórkę).Kurczaka kroić po skosie, ostrym nożem z ząbkami. Podawać z pikantnymi marchewkami, ryżem oraz sosem słodkim chili lub na sałacie. marchewki wg przepisu: https://gotujmy.pl/sloko---pikantne-paluszki-marchewkowe,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,81539.html