p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikantna grochówka Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna rozgrzewająca domowa zupa - grochówka

Pikantna grochówka Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna grochówka Joli

 

  • 40 dag grochu łuskanego
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek boczku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 kostki warzywne
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantna grochówka Joli
Groch wsypujemy do miski zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc by spęczniał. Następnego dnia wsypujemy groch do garnka, dolewamy 1 litr wody, zagotowujemy (w trakcie gotowania zaczną się pojawiać szumowiny na powierzchni, które ściągamy łyżką cedzakową) dodajemy 2 kostki warzywne i gotujemy 15 minut. Ścieramy na tarce warzywnej marchewkę a w kostkę kroimy kartofle, warzywa dodajemy do grochu i gotujemy dalsze 15 minut. W między czasie kroimy w kosteczkę cebulę, w dość dużą kostkę boczek i kiełbasę, wszystko podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy też chilli i papryką i wsypujemy do garnka, dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą. Grochówkę przelewamy do miseczek, podajemy z chlebem.
Pikantna grochówka Joli
Groch wsypujemy do miski zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc by spęczniał
Pikantna grochówka Joli
Ścieramy na tarce warzywnej marchewkę a w kostkę kroimy kartofle
Pikantna grochówka Joli
podsmażony boczek, kiełbase i cebulę wsypujemy do garnka
Pikantna grochówka Joli
dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy jeszcze 10 minut

Tagi:

kielbasa groch