Sposób przygotowania:
Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie,liście laurowe,sól i zagotować. Ziemniaki obrać,umyć i 2/3 pokroić tak jak frytki. Pozostałe ziemniaki pokroić w kostkę,włożyć do osobnego garnka,zalać wodą,posolić gotować aż się lekko rozpadną. Rozgotowane ziemniaki zmiksować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę. Papryczkę umyć,osuszyć i usunąć pestki. Papryczkę drobniutko posiekać.Ziemniaki pokrojone jak frytki,jarzyny,posiekaną papryczkę dodać do wywaru i gotować do miękkości. Porcję rosołową wyjąć,obrać mięso,pokroić i dodać do zupy. Groszek wylać na durszlak,przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Do miękkich ziemniaków i jarzyn dodać zmiksowane kartofle,groszek,majeranek i wymieszać. Zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!
edytaha