Sposób przygotowania:
Kartoflanka podpatrzona
Oczyścić i umyć por . Osuszyć. Pokroić w pół plasterki. Smażyć na maśle na rumiano posypany szczyptą cukru ( lepiej się karmelizuje ). Wrzucić por do wywaru. Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Gotować 45 minut na małym gazie. Marchew z wywaru pokroić w ozdobne plasterki ( 1 marchew ) . Seler , pietruszkę i kawałek pora z wywaru drobno pokroić, a następnie rozetrzeć nożem lub zmiksować - na papkę. Do zupy dodać papkę z selera , pietruszki i pora, śmietanę ( seler z pietruszką i porem zagęści zupę w naturalny sposób nadając jej jednocześnie smaku). Doprawić zupę musztardą z całymi ziarnami gorczycy , mielonym pieprzem , solą. Włożyć marchew by sie podgrzała. Posypać usiekaną natką pietruszki. Zupa powinna być gęsta , gorąca i pikantna. * warzywa z wywaru ( rosołu ) można użyć na sałatkę ( marchew , seler , pietruszka) . Marchew można użyć na jarzynkę .A białe warzywa ( albo i z marchewką ) zmiksowane można dodać do gęstych zup jako warzywny zagęstnik ( można zamrozić takie zmiksowane warzywa w porcjach).
evita0007
msewka
Tak samo sobie pomyślałam.