Sposób przygotowania:
Pikantna zapiekanka makaronowa
Przygotowanie sosu: Cebulę pokroić w mała kostkę i zeszklić ją na margarynie. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i lekko podsmażyć. Końcówką do zup zmiksować zawartość rondelka. Pół papryczki peperoni pozbawić nasionek i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić do rondelka. W szklance wody wymieszać koncentrat pomidorowy z mąką i przelać do rondelka. Zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy sos będzie zimny dodać do niego bułkę tartą i wymieszać.
Przygotowanie wkładki mięso-warzywnej: Cebulę pokroić w pól plasterki grubości około 5 mm. Zeszklić na roztopionej margarynie. Dodać mięso mielone i je usmażyć. W tym czasie paprykę konserwową pokroić w dużą kostkę . Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Do mięsa dodać pieczarki i je usmażyć razem z mięsem. Dodać paprykę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną papryczkę peperoni. Posolić do smaku. Wlać sos na patelnie i zagotować wszystko razem. Gdy będzie dla Was za pikantne dodać cukier i dokładnie wymieszać ( ja musiałam:))
Oba makarony ugotować do miękkości. Odcedzić i odsączyć. Przełożyć do miski i dodać zawartość patelni, wymieszać dokładnie. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju. Przełożyć zawartość miski. Górę wygładzić. Na wierzchu ułożyć na ukos paski cukinii. W miseczce wymieszać 2 serki topione z 2 łyżkami wrzątku, ale nie trzeba rozcierać na gładko. Dodać jajko i razem wymieszać. Wylać na cukinię. Ser zetrzeć na dużych oczkach i posypać po wierzchu. Zapiekać około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. Czytałam gdzieś, że po wyjęciu powinno się zostawić zapiekankę w spokoju na 5-10 minut aby smaki dobrze się połączyły, ale trudno się powstrzymać:). Smacznego!
Przygotowanie wkładki mięso-warzywnej: Cebulę pokroić w pól plasterki grubości około 5 mm. Zeszklić na roztopionej margarynie. Dodać mięso mielone i je usmażyć. W tym czasie paprykę konserwową pokroić w dużą kostkę . Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Do mięsa dodać pieczarki i je usmażyć razem z mięsem. Dodać paprykę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną papryczkę peperoni. Posolić do smaku. Wlać sos na patelnie i zagotować wszystko razem. Gdy będzie dla Was za pikantne dodać cukier i dokładnie wymieszać ( ja musiałam:))
Oba makarony ugotować do miękkości. Odcedzić i odsączyć. Przełożyć do miski i dodać zawartość patelni, wymieszać dokładnie. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju. Przełożyć zawartość miski. Górę wygładzić. Na wierzchu ułożyć na ukos paski cukinii. W miseczce wymieszać 2 serki topione z 2 łyżkami wrzątku, ale nie trzeba rozcierać na gładko. Dodać jajko i razem wymieszać. Wylać na cukinię. Ser zetrzeć na dużych oczkach i posypać po wierzchu. Zapiekać około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. Czytałam gdzieś, że po wyjęciu powinno się zostawić zapiekankę w spokoju na 5-10 minut aby smaki dobrze się połączyły, ale trudno się powstrzymać:). Smacznego!