Sposób przygotowania:
Pikantna zupa po meksykańsku
Odcinamy z pora zielone części. Siekamy drobno jasne części i dusimy na maśle przez około 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy 5 szklankami wody i dodajemy 2 kostki rosołowe. Zagotowujemy. Paprykę czerwoną kroimy w kwadraciki i posypujemy pikantną papryką, odstawiamy. W tym czasie gotuję makaron al dente. Odcedzam. Dodajemy do zupy kukurydzę i odstaną około 15 minut paprykę, gotujemy do miękkości papryki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kwadraty po czym całość wrzucamy do garnka. Zupę zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z chochelką zupy. Podjemy z niedużą ilością najlepiej kolorowego makaronu, wtedy zupa jest ciekawsza :) Nie dodaję już soli ani pieprzu, bo kostki rosołowe sól już mają a papryka jest ostra.
marietta