SUPERPRZEPIS

Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem

  • 7
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Pyszna,lekko pikantna zupa dyniowo-paprykowa

Składniki:

Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem

 

  • 1-1,5 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 1 litr bulionu

 

  • 3 plasterki boczku(użyłam duńskiego Danepark)

 

  • oliwa

 

  • sól,pieprz oraz czerwona,sproszkowana papryka czerwona

 

  • Do posypania zupy:

 

 

  • 1 małe pętko hiszpańskiej chorizo

 

 

  • 2 kromki razowego lub zwykłego chleba

 

  • posiekany szczypiorek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem
Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykladamy pokrojoną dynię,polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek,przykrywamy pokrojonymi plasterkami boczku.Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy dynię z boczkiem w tem.180 stopni C do czasu aż dynia będzie miękka a boczek ładnie zrumieniony.Na patelni rozgrzewamy następną porcję oliwy,dorzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz paprykę.Przyrumienioną cebulę z papryką przekładamy do dużego garnka,wlewamy bulion rosołowy oraz upieczoną dynię z boczkiem.Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na dużych oczkach,dodajemy do bulionu z warzywami.Wszystko gotujemy jeszcze przez ok.10 min.Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Zestawiamy garnek z ognia i wszystkie skladniki miksujemy.Przygotowujemy posypkę:boczek,chorizo i czosnek drobniutko kroimy,podsmażamy na oliwie,do chrupiącego boczku z chorizo dorzucamy pokrojony w kostkę chleb,chwilę razem jeszcze podsmażamy i posypujemy przelaną do talerza zupkę.Smacznego:)
Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem
Pokrojoną dynię polewamy oliwą,przykrywamy boczkiem i wstawiamy do piekarnika
Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem
Upieczoną dynię z boczkiem gotujemy w bulionie razem z cebulą,papryką i ziemniakami.
Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem
Na patelni podsmażamy boczek,chorizo a na końcu chleb