Sposób przygotowania:
pikantne chow mein
mięso kroimy w długie paski.wołowinę (wieprzowinę) zalewamy 0.25 szkl. piwa,solimy,pieprzymy,dolewamy sosu sojowego i bejcujemy około 12 godz.kurczaka przekładamy do miseczki,robimy zalewę jak do wołowiny (wieprzowiny) i bejcujemy 2 godz.gotowe mięso smażymy na oliwie aż zredukuje się płyn i doprawiamy pod koniec smażenia curry i chilli.na osobnej patelni mocno rozgrzanej wlewamy oliwę i przysmażamy na krotko przekrojone w poprzek na pól fasolki z pokrojona w długie paski papryka,krążkami pora,kiełkami fasoli i odsączonymi pędami bambusa.dla tych co lubią polecam dodatkowo dodać pokrojone w paseczki grzybki mun (przed krojeniem zalać wrzątkiem,żeby zmiękły) ,pokrojone w plasterki kasztany wodne i odsączoną kukurydze.warzywa doprawić sola,pieprzem,curry,chilli i sosem sojowym.wymieszać je z mięsem i dodać krewetki (jeżeli są surowe-szare,zagotować je uprzednio 3 min. można zamiast krewetek użyć przesmażonej krotko mieszanki owoców morza). zalać makaron wrzątkiem na 3 min,odlać,odparować i przesmażyć na gorącej patelni na oliwie przyprawiając sola pieprzem,sosem sojowym,curry i chilli.dodać do warzyw z mięsem,porządnie wymieszać i serwować.dobra okazja do nauki jedzenia pałeczkami.smacznego
Pani zima
Babciagramolka
tamagochi75