Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pikantne cukiniowe krążki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Amerykanie jedzą cebulowe, a my cukiniowe.

Pikantne cukiniowe krążki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne cukiniowe krążki.

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne cukiniowe krążki.
Cukinię obieramy i kroimy na plastry tak około 1 cm. Każdy dokładnie w środku wydrążamy aby usunąć miąższ i pestki. Do mąki dodajemy czosnek, do jajek natomiast pieprz, a dopiero bułkę tartą solimy. I tak kolejno maczamy krążki...w mące, jajku a na koniec w bułce tartej. Układamy je dość luźno na talerzu i odstawiamy na co najmniej godzinę aby panierka wyschła. I dopiero wtedy smażmy na rumiano. Po wyciągnięciu z oleju, osączamy na papierowych ręcznikach.
Pikantne cukiniowe krążki.
Aby krążki ładnie i estetycznie wyglądały wycinajmy środki za pomocą kieliszka.
Pikantne cukiniowe krążki.
Czosnek dodany do mąki nada smaku i charaktery cukinii.
Pikantne cukiniowe krążki.
Gdy panierka wyschnie będzie bardziej chrupiąca i nie będzie odchodzić od cukinii.
Pikantne cukiniowe krążki.
Usmażone osuszamy przed podaniem na ręczniku.