misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pikantne małże po sardyńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doprawić pieprzem i podawać od razu, posypując reszta pietruszki..

Pikantne małże po sardyńsku

Składniki:

Pikantne małże po sardyńsku

 

  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka zielonej pietruszki, drobno posiekanej oraz kilka gałązek do przybrania
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • 2 kg małży, oczyszczonych i dobrze wypłukanych
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne małże po sardyńsku
Rozgrzać masło i olej w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać cebulę i dusić na średnim ogniu 5 minut, dopóki nie zmięknie. Dodać czosnek i gotować jeszcze minutę. Dolać wino i sok z cytryny. Gotować 2 minuty, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień, dorzucić pomidory, pietruszkę i chili w płatkach. Gotować 5-8 minut, dopóki objętość nie zmniejszy się o 1/3. Włożyć małże, przykryć garnek i gotować na dużym ogniu 5 minut, wstrząsając od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzucić. Doprawić pieprzem i podawać od razu, posypując reszta pietruszki.