Sposób przygotowania:
Pikantne ogórki bez pasteryzacjiPrzygotowanie ogórków:
Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki odstawiamy na 6 godzin.
Od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie ogórki dokładnie odsączmy z wody którą puściły po zasoleniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Przygotowanie zalewy:
Składniki przekładamy do garnka i zagotowujemy. Do ogórków dajemy czosnek i paprykę i mieszamy. Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu ogórki mieszamy.
Do słoików i spiżarni:
Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków.Słoiki dokładnie zakręcamy i przenosimy do spiżarni. Nie pasteryzujemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 sztuk słoików o pojemności 250-300 ml.
SylaUla
Babeczka35
Polecam zrobić :)