Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Pikantne ogórki bez pasteryzacji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Poza czasem oczekiwania te ogórki robi się bardzo szybko. Idealne dla osób lubiących ostre smaki. Bardzo polecam.

Pikantne ogórki bez pasteryzacji

Składniki:

Pikantne ogórki bez pasteryzacji

Ogórki:

Zalewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pikantne ogórki bez pasteryzacji

Przygotowanie ogórków:

Pikantne ogórki bez pasteryzacji
Ogórki umyte i osuszone kroimy w grube plastry.

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki odstawiamy na 6 godzin.

Od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie ogórki dokładnie odsączmy z wody którą puściły po zasoleniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Przygotowanie zalewy:

Pikantne ogórki bez pasteryzacji
Z podanych składników wykonujemy zalewę do ogórków.

Składniki przekładamy do garnka i zagotowujemy. Do ogórków dajemy czosnek i paprykę i mieszamy. Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu ogórki mieszamy.

Do słoików i spiżarni:

Pikantne ogórki bez pasteryzacji
Ogórki przekładamy do słoików i zakręcamy. Do spiżarni.

Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków.Słoiki dokładnie zakręcamy i przenosimy do spiżarni. Nie pasteryzujemy.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 sztuk słoików o pojemności 250-300 ml.