izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Pikantne pączki z porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczne, pikantne pączki nadają się jako dodatek do czystych zup. np. barszczyku.

Pikantne pączki z porem

Składniki:

Pikantne pączki z porem

 

  • 1/2 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • kieliszek spirytusu
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag kukurydzy z puszki
  • 10 dag groszku z puszki
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 por
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • czarny mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pikantne pączki z porem
Farsz: Pieczarki, por, cebulę obierz, oczyść, pokrój. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj por i pieczarki, duś, aż odparują. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Wsyp osączoną kukurydzę i groszek oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj, duś ok. 15 min. Przypraw, schłódź. Ciasto: Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Dodaj resztę składników, wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto uformuj w rulon, pokrój w krążki. Na każdy nałóż trochę farszu, zlep, formując pączki. Odstaw do wyrośnięcia. Usmaż na oleju.