Sposób przygotowania:
Pikantne Rolady Wołowe
WARTO WIEDZIEĆ :
1) Mięso na rolady przed nadziewaniem posypuje sie musztardą i smaruje musztardą.
2)Przy zawijaniu rolady mięso na bokach należy zagiąć do środka, aby zapobiec w ten sposób wypadaniu.
3) Zawinięte rolady można umocnić szpilkami do mięsa.
4) Rolady należy najpierw obsmażyć dookoła na gorącym tłuszczu, aby tym sposobem zamknąć pory mięsa i zapobiec wyciekaniu wartościowego sosu.
5) Gdy mięso jest już miękkie,wyjmuje się je z garnka, a powstały sos rozprowadza sie z rosołem i winem. Natomiast dolana śmietana podnosi wartość sosu.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, a kapustę odsączyć.
Płaty mięsa posypać pieprzem, wyłożyć je kapustą i zrolować.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim za wszystkich stron rolady. Dolać wino i pod przykryciem dusić rolady ok 30- 40 minut, polewając w trakcie duszenia się wodą.Paprykę umyć wyczyścić i pokroić w paseczki. Jabłka obrać, poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać olej,przysmażyć na nim paprykę i jabłka, a następnie dusić je na średnim ogniu 15 minut. Czosnek obrać i rozgnieść, dodać do jarzyn i całość doprawić solą,pieprzem i majerankiem.Rolady wyłożyć na talerze. Sos przelać przez sito, podawać z jarzynami. Podawać z ryżem na sypko.
1) Mięso na rolady przed nadziewaniem posypuje sie musztardą i smaruje musztardą.
2)Przy zawijaniu rolady mięso na bokach należy zagiąć do środka, aby zapobiec w ten sposób wypadaniu.
3) Zawinięte rolady można umocnić szpilkami do mięsa.
4) Rolady należy najpierw obsmażyć dookoła na gorącym tłuszczu, aby tym sposobem zamknąć pory mięsa i zapobiec wyciekaniu wartościowego sosu.
5) Gdy mięso jest już miękkie,wyjmuje się je z garnka, a powstały sos rozprowadza sie z rosołem i winem. Natomiast dolana śmietana podnosi wartość sosu.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, a kapustę odsączyć.
Płaty mięsa posypać pieprzem, wyłożyć je kapustą i zrolować.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim za wszystkich stron rolady. Dolać wino i pod przykryciem dusić rolady ok 30- 40 minut, polewając w trakcie duszenia się wodą.Paprykę umyć wyczyścić i pokroić w paseczki. Jabłka obrać, poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać olej,przysmażyć na nim paprykę i jabłka, a następnie dusić je na średnim ogniu 15 minut. Czosnek obrać i rozgnieść, dodać do jarzyn i całość doprawić solą,pieprzem i majerankiem.Rolady wyłożyć na talerze. Sos przelać przez sito, podawać z jarzynami. Podawać z ryżem na sypko.