bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pikantne udka kurczaka - ayam goreng

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Obiad został przygotowny wg przepisów z ksiazki "Kuchnia Azjatycka - Najlepsze przepisy z Chin, Indonezji, Japonii, Tajlandii i Wietnamu".

Pikantne udka kurczaka - ayam goreng

Składniki:

Pikantne udka kurczaka - ayam goreng

 

  • 1/2 kg udek z kurczaka (pałki, podudzia)
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 lyzeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 2 łyzeczki mielonej kolendry
  • 2 łyzeczki kminu rzymskiego
  • łyzeczka mielonego chilli
  • olej
  • dodatkowo sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pikantne udka kurczaka - ayam goreng
Udka umyć, oprószyc solą i pieprzem, odstawic na 1h. Piekarnik rozgrzać do 200st. Teflonową forme lub blaszke lekko przetrzeć olejem. W misce wymieszac mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendre, chilli. Kazdy kawałek mięsa obtoczyc dokładnie w mieszance i ułożyc na blaszce do pieczenia. Skropic olejem i piec ok 30-40 minut w zaleznosci od tego jak duze mamy kawałki mięsa czy to sa same pałki czy udka. Gotowe powinny być złote i chrupiace