Sposób przygotowania:
Kotlety mielone na kołderce ziemniaczanejI
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, przyprawę Gyros, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
2. Pod koniec smażenia podlewam passatą, dodaję ketchup, chili, gotuję do chwili zagotowania
II
Sposób przygotowania masy ziemniaczanej:
1. Ziemniaki, marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję. Po ugotowaniu odlewam wodę, dodaję masło, pieprz, ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu łączę z ziemniakami.
III
Układanie warstw:
1. Masę ziemniaczaną układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Na ziemniakach układam kotlety mielone z sosem i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
3. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
4. Gotowe.
5. Smacznego.