asia25

asia25

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Pikantny kurczak z limonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie obiadowe Pikantny filet z piersi kurczaka marynowany w sosie sojowym z sokiem z limonki i przyprawami. Dodatkowo risotto z warzywami.

Pikantny kurczak z limonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantny kurczak z limonką

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak z limonką
1.W misce lub szklanym naczyniu wymieszać sos sojowy, cukier, pieprz, posiekany czosnek. Dodać filety z kurczaka, przykryć naczynie i włożyć do lodówki. Marynować przez 30 minut. 2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić czosnek. Dodać ryż i stale mieszając przyrumienić go. Dodać curry, pieprz, sól. Zalać 2 szklankami wody. Trzymać przez 15 minut na ogniu. Na koniec przyłożyć risotto w miskę i przykryć. 3.Na patelni roztopić masło. Wyjąć kurczaka z marynaty i włożyć na patelnię. Smażyć na złotobrązowy kolor, często obracając. 4.W małą miseczkę wlać 2 łyżki jogurtu i łyżkę majonezu. Dodać szczyptę pieprzu i soli oraz posiekany czosnek. Wszystko wymieszać.- Sos czosnkowy
Pikantny kurczak z limonką
Pikantny kurczak z limonką