Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pikantny rosołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pikantny, rozgrzewający rosołek z makaronem.

Pikantny rosołek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantny rosołek

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • duża marchew
  • duży kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • ½ pietruszki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1,5 cebuli
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • ok. łyżka domowej vegety (w moich przepisach)
  • sól
  • pieprz
  • dowolny makaron
  • ok. 2 litry wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny rosołek
Skrzydełka umieścić w garnku, zalać zimną wodą. Dodać obraną marchew, pietruszkę, czosnek i seler. Dołożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, domową vegetę. Cebulę w łupinie przekroić na pół i dodać do wywaru, a połówkę cebuli obrać i opalić, również dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, następnie aby rosół nabrał smaku i nieco zmniejszył objętość. Rosół doprawić do smaku solą i dodać płatki chilli. Przecedzić. Podawać z ulubionym makaronem i pokrojoną marchewką z rosołu.
Pikantny rosołek
Warzywa potrzebne do ugotowania rosołu..
Pikantny rosołek
Skrzydełka zalać wodą i dodać warzywa...
Pikantny rosołek
Do rosołu dodac ziele angielskie, vegetę domową i liść laurowy.